Filter Esports Prime icon
Valve zegt Winter Tour Major af, krijgt flinke kritiek

Valve zegt Winter Tour Major af, krijgt flinke kritiek

13 januari 2022
Geschreven door aerox

Valve krijgt de wind van voren na het afzeggen van de Winter Tour Major. De ontwikkelaar durft het niet aan om het toernooi te houden dankzij de nog altijd aanhoudende coronapandemie.

Op zich geen gekke reden, maar er zijn twee punten die volgens de community absoluut niet door de beugel kunnen. Ten eerste lijkt het erop dat er ook geen compensatie komt voor teams, zoals bijvoorbeeld het (deels) uitbetalen van het prijzengeld en het verdelen van Dota Pro Circuit (DPC)-punten. Ten tweede is er veel frustratie ontstaan over hoe het is gecommuniceerd. Valve besloot om de major stilletjes af te blazen zonder daarbij te communiceren.

Prijzenpot in rook opgegaan?

De prijzenpot van 500.000 dollar lijkt hiermee in rook te zijn opgegaan. Dat is niet helemaal waar, want Valve heeft al aangekondigd dat het aan het kijken is of er een vervangend toernooi kan plaatsvinden waar de spelers alsnog het seizoen succesvol kunnen afsluiten. Toch staat dat plan nog op losse schroeven, en tot die tijd moeten spelers het doen met veel onzekerheid.

“Ik ben naar de andere kant van de wereld gevlogen om DPC te spelen en ik heb het toernooi gewonnen, en toch ga ik misschien maar 2000 dollar verdienen aan het hele seizoen, als ik mijn uitgaven aftrek”, zegt Remus “Ponlo” Goh Zhi Xian, een speler uit Singapore die met Quincy Crew de eerste divisie van de DPC wist te winnen.

Niet langer publiekelijk klagen

De communicatie van Valve laat volgens spelers ook veel te wensen over. Tijdens TI10 liet Valve doorschemeren dat het niet blij was dat teams direct met hun communicatie naar buiten traden, en leek zelfs te suggereren dat als dit door zou blijven gaan, de ontwikkelaar de stekker uit The International zou trekken. Dit omdat Valve aangeeft dat het nauwelijks geld verdient aan TI. Dat schrijft Peter Anders, de manager van Evil Geniuses. Als teams door zouden gaan met publiekelijk klagen, dan zou dat “Valve minder motivatie geven om door te gaan met TI.”

Desalniettemin is voor de spelers de maat wel een beetje vol. “Valve denkt dat spelers, teams en organiaties geen waarde toevoegen aan hun product. Ze denken dat de enige reden dat mensen naar Dota kijken alleen komt door het spel”, zegt Maurice “KheZu” Gutmann, speler van Quincy Crew. “Dit gedachtegoed komt duidelijk terug in hun acties. Valve heeft helemaal geen interesse in zijn zogenoemde ‘partners’.”

Valve heeft ondertussen gereageerd en geeft aan dat het steken heeft laten vallen. Daarin geeft het dus ook aan dat het op zoek is naar een manier om toch nog een LAN-evenement te houden. “We hadden beter ons best moeten doen om jullie allemaal op de hoogte te houden over de risico’s van het evenement. We hadden ook meer open moeten staan om een andere aanpak te kiezen om een einde te breien aan het eerste seizoen.”

Wat de vervolgstappen voor Valve en de spelers zijn, is nog onduidelijk.

Afbeelding: Valve
Er zijn voorlopig geen wedstrijden