Filter Esports Prime icon
Froskurinn spreekt zich uit over seksisme in gaming en esports

Froskurinn spreekt zich uit over seksisme in gaming en esports

12 januari 2022
Geschreven door aerox

Indiana “Froskurinn” Black, voormalig caster in League of Legends en momenteel presentatrice bij het TV-kanaal G4, heeft zich tijdens een uitzending uitgesproken over seksisme in esports en gaming. In een betoog van drie minuten kaart ze aan dat ze vaak te maken krijgt met denigrerend gedrag, enkel en alleen omdat ze een vrouw is. Niet alleen de kijker krijgt ervanlangs, ook kopstukken in de industrie hebben zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag aldus Froskurinn. G4 heeft het betreffende fragment op Twitter geplaatst.

“Elke keer als G4 wordt benoemd bij verschillende kanalen, en zelfs op dit YouTube-kanaal, dan krijgen we kritiek te verwerken omdat ik niet zo neukbaar ben als de vorige presentatrice”, zegt Froskurinn. “Het wordt nu geaccepteerd dat je kan praten over hoeveel je, je hebt afgetrokken op een vrouw, en dat moet dan gezien worden als een compliment. Dat is het niet. Het is mensonterend en het is gewoon raar. Vrouwen bestaan niet om er voor jou mooi uit te zien.”

Seksisme in esports

Froskurinn haalt ook Duncan “Thorin” Shields aan. “Je hoeft niet specifiek vrouwen tot objecten te reduceren, of luidkeels aankondigen dat je vrouwen haat om seksistisch te zijn. Als je wilt zien hoe dat ook kan, dan hoef je alleen maar de meest recente implosie van Thorin op Twitter te bekijken om wat tips te krijgen.”

Daarmee verwees Froskurinn naar de opmerkingen die Thorin op Twitter plaatste nadat ESL een groot vrouwentoernooi aankondigde. Als reactie op dat toernooi plaatste Auguste “Semmler” Massonnat zijn twijfels over de effectiviteit van het toernooi, omdat het vrouwen en mannen zou scheiden. Naar aanleiding van een controversiële opmerking in die reactie werd hij op Twitter aangevallen door kopstukken uit de Counter-Strike-scene, waarop Thorin op zijn beurt vrouwen begon af te vallen en ze begon te reduceren tot mensen die beter hun mond konden houden.

Gatekeepen van gamen

Froskurinn besluit haar betoog door aan te geven dat er veel mensen zijn die meewerken aan G4TV, en ongeveer de helft daarvan zijn vrouwen. “Maar wanneer je in onze DMs bent, of in deze YouTube-comments, of in onze Twitch chat, en je komt aan met opmerkingen dat ik je kijkplezier weghaal omdat je me niet tot object kan reduceren zoals je dat bij Morgan [Webb] deed, of dat ik zogenaamd minder gekwalificeerd ben om over iets te praten maar je weet niet precies waarom, dan laat je jouw onbewuste vooroordelen mijn dag verpesten, en dan ben je gaming aan het gatekeepen.”

Haar opmerkingen kunnen rekenen op veel bijval van kopstukken uit gameing. Zo gaven shoutcaster Jess “JessGOAT” Bolden van Rainbow Six: Siege en Fiona Nova, ook werkzaam bij G4TV, hun goedkeuring.

Afbeelding: Riot Games
Er zijn voorlopig geen wedstrijden